Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nehnuteľnosti sú najlacnejšie za posledné dva roky

Nehnuteľnosti sú najlacnejšie za posledné dva roky

BRATISLAVA. Ceny domov a bytov na Slovensku pokračovali v poklese aj koncom minulého roka. Nehnuteľnosti vo štvrtom štvrťroku zlacneli na vyše dvojročné minimum, tempo poklesu cien sa oproti predchádzajúcemu kvartálu mierne zrýchlilo na necelé dve percentá. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti v októbri až decembri klesla na 1297 eur, v 3. štvrťroku bola vyššia o 25 eur. Medziročne reality na bývanie zlacneli o 12,3 percenta. Za celý minulý roka priemerná cena za meter štvorcový dosiahla 1344 eur, oproti roku 2008 klesla o 11,1 percenta.

Ceny nehnuteľností na Slovensku v minulosti výrazne rástli, vrchol dosiahli v druhom kvartáli roku 2008. Prudký rast podporilo zvyšovanie zamestnanosti, dostupné hypotéky a vysoký dopyt po bývaní. Pre hospodársku krízu sa vlani sťažil prístup k pôžičkám a trh s nehnuteľnosťami skôr stagnoval.

Reality určené na bývanie zlacneli koncom vlaňajška vo všetkých krajoch s výnimkou Košického, kde ceny stúpli o 2,22 percenta. Najvýraznejšie padli v Nitrianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji, v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji sa znížili len nepatrne. Najdrahšie vyšlo v sledovanom období bývanie v hlavnom meste a okolí, kde boli ceny takmer o tretinu vyššie ako celoslovenský priemer.

Najviac sa vo štvrtom kvartáli platilo v prepočte za menšie byty. Meter štvorcový v jednoizbovom byte napríklad stál 1465 eur. V domoch meter štvorcový vyšiel v priemere na 1180 eur.


Fail,fake | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014