Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pán Fico, neprekáža Vám takáto privatizácia? Tepláreň by chceli aj iní!

Košická tepláreň predala časť podniku bez verejnej súťaže do Rakúska.
Košická tepláreň

(Foto: TV Markíza)

Tepláreň Košice pod vedením nominanta Smeru-SD predala svoju časť, a to bez verejnej súťaže. Premiér Robert Fico pritom dlhodobo bojuje proti predaju štátnych podnikov. Najnovšie informácie TV Markíza navyše potvrdzujú, že za cenu, akú tepláreň predali, by ju kúpili aj iné firmy! Pravda, museli by o tom vedieť a musela by byť vypísaná verejná súťaž.

Predaj za 980 miliónov eur bol teda zrejme pod cenu, i keď Fond národného majtku tvrdí, že bola vyššia než cena na znaleckom posudku.

Nového dodávateľa tepla dostalo zo dňa na deň asi 2 700 prešovských domácností na sídlisku Sekčov. Štátna akciovka TEKO predala časť košických teplární spoločnosti Stavbytkomfort. "Patrí zo 45 percent spoločnosti, ktorá je na mesto. Zvyšok patrí rakúskemu investorovi," konštatovala hovorkyňa FNM T. Lesajová. FNM, ktorý bol doposiaľ jeho vlastníkom, schválil predaj bez verejnej súťaže.

Časť teplární sa dostala do nových rúk potichu 1. januára a nevedeli o tom minister hospodárstva ani premiér. Úrad vlády SR predaj komentovať nechcel.

Podľa šéfa štátneho podniku Ladislava Lazára, ktorý je zároveň mestským poslancom za Smer-SD, mala TEKO motiváciu predať časť podniku. "Zariadenie sa nachádza na pozemku mesta Prešov, preto TEKO nemala možnosť rozvíjať tento zdroj a zabezpečiť jeho rekonštrukciu," uviedol Lazár. Ten má záujem o kreslo košického primátora.

TEPLO PODĽA PRIMÁTORA NEZDRAŽIE

Primátor Prešova Pavel Hagyari, ani mesto o predaji tepelného zdroja nevedeli, ani s TEKO nerokovali, povedala pre SITA hovorkyňa mesta Iveta Adamová. Primátor sa vyjadril, že ani po tomto odpredaji by cena za teplo nemala vzrásť, keďže je regulovaná.

TEKO je presvedčená, že predajom zdroja tepla v Prešove neporušila žiaden zákon. „Preklenovací zdroj tepla Prešov dlhodobo vykazoval nehospodárnosť, ktorá sa premietala do hospodárenia teplárne. Zlepšenie stavu bolo možné len zásadnou rekonštrukciou a obnovou zariadenia a zavedením výroby elektrickej energie z drevnej štiepky. Tieto investície si však vyžadovali aj vlastníctvo pozemku,“ uvádza tepláreň.
 


Kauza | stály odkaz

Komentáre

  1. nikto nic
    nevedel. to je des!
    publikované: 17.02.2010 22:10:30 | autor: kri (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 980 coho?
    tisic ci milionov...bud teta nevie co hovori alebo autor nevie co pise
    publikované: 18.02.2010 17:01:13 | autor: Brano (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. miliónov..treba čítať...
    publikované: 18.02.2010 18:19:26 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014