Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zas policajný škandál

Tí naši policajti!

Kaliňákovi policajti zatajili utečenca


Dva týždne policajti tajili, že im priamo zo stanice ušiel muž, ktorého predtým zatkli a spútali. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer) tvrdí, že o ďalšom policajnom škandále doteraz nevedel ani on sám. Utečenec podozrivý z držania drog sa zatiaľ skrýva na neznámom mieste.

Senickí policajti muža zadržali koncom minulého roka pre drogy. Utiekol im spred nosa. "Na útvare bol podozrivý pripútaný, no napriek tomu sa mu podarilo vyslobodiť si ruku z pút a odísť z budovy. Polícia okamžite vykonala všetky potrebné opatrenia na jeho opätovné zadržanie, čo sa však nepodarilo a naďalej po ňom pátrame," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

O prípade polícia najskôr neinformovala vôbec. Rozhýbala sa až v stredu, keď sa oň začali zaujímať médiá. Kaliňák ďalšiu kauzu svojich policajtov nechcel komentovať, napokon však poskytol stanovisko. "Policajti vykonajú dennodenne množstvo zásahov a tak minister nemôže o všetkých vedieť. Vyžiadal si však z trnavského policajného riaditeľstva správu, podľa ktorej posúdi, či postupovali správne
," uviedol hovorca Erik Tomáš.

Vedenie trnavskej polície obvinenia zo zatajovania prešľapu odmieta. "Neinformujeme predsa o každom prípade," dodala Kredatusová. Podľa nej zodpovedných policajtov nadriadení už disciplinárne potrestali. Malo by ísť o zníženie mzdy na najbližšie tri mesiace o pätnásť percent, čo je najvyšší možný trest. Okresný policajný riaditeľ v Senici Peter Kuzma v stredu nechcel hovoriť nič.

Podľa zistení Pravdy vyšetrovali senickí policajti za držanie drog istú ženu. Po jej výpovedi však zistili, že drogy mali patriť mužovi, ktorého opakovane predvolali na výsluch, ale nereagoval. Polícia ho teda predviedla a založila mu putá. Mužovi sa podarilo vyslobodiť. Zo stráženej budovy nepozorovane odkráčal. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu môže byť už utečenec niekde v zahraničí
, konkrétne vo Francúzsku. "Vedenie polície a ministerstva v súčasnosti nemá záujem o zverejnenie akejkoľvek ďalšej negatívnej skutočnosti týkajúcej sa jej práce," uviedol zdroj, ktorý však chcel zostať v anonymite. Zverejnenie prípadu aj s fotografiou
podozrivého muža pritom mohlo pomôcť polícii pri pátraní. V iných prípadoch tak postupuje bežne.

Poslanec za HZDS Ján Kovarčík považuje konanie polície za odsúdeniahodné. "Je len potvrdením toho, že slovenská polícia nefunguje tak, ako občania od nej žiadajú. Zamlčanie takého závažného prípadu, aký sa stal v Senici, je toho dôkazom," povedal člen parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Podobné prípady sa na Slovensku už odohrali. V januári roku 2008 utiekol policajtom Roman Červenka. Ten požiadal policajtov, aby ho pustili na záchod. Cez okno v nemocnici na Kramároch sa potom dostal nepozorovane na slobodu. V minulom roku utiekla petržalským policajtom žena podozrivá z drogovej trestnej činnosti. Tá mala na rukách tiež putá. Policajti o celom prípade rovnako, ako teraz, neinformovali.

Počas prvých dvoch týždňov nového roka je to pre Kaliňákovo ministerstvo už druhý škandál. Medzinárodný posmech si Slovensko vyslúžilo po tom, čo policajti pri cvičení nechtiac prepašovali na palubu lietadla výbušninu v batožine jedného z cestujúcich, ktorý nič netušil. Kritike Kaliňák čelil aj za postup
proti kamionistom, ktorí protestovali proti nezvládnutému zavedeniu mýta na slovenských cestách

Kauza | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014