Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvé zlato máme

Slovensko získalo hneď v úvodný súťažný deň na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri zlatú medailu zásluhou biatlonistky Anastasie Kuzminovej.
Zlatá medaila Vancouver

(Foto: SITA)

 

Víťazkou úvodnej disciplíny biatlonového programu na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri - rýchlostných pretekov žien na 7,5 km sa stala senzačne slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z ruského Ťumenu pri svojej olympijskej premiére zvládla trať za 19:55,6 min., na ceste za zlatom ju nezastavil ani prvý chybný výstrel v ľahu. Zvyšných deväť potom zvládla stopercentne a bežecky podala fantastický výkon. V dramatickom finiši o 1,5 s zdolala šesťnásobnú majsterku sveta Nemku Magdalena Neunerovú, o necelých jedenásť sekúnd zaostala bronzová Marie Dorinová z Francúzska. Je to vôbec prvé slovenské zlato v ére samostatnosti zo zimnej olympiády.

Bežalo sa mi veľmi dobre a po prvom chybnom výstrele som si vravela, že ešte nič nie je stratené.

 

Anastasia Kuzminová preteky výborne rozbehla a na bežeckých medzičasoch sa pohybovala na popredných priečkach. Na prvej streleckom položke v ľahu však netrafila hneď prvý terč a musela ísť na trestný okruh. Vo výsledkovej listine po prvej streľbe sa zaradila sa až do tretej desiatky. Bojovala však ďalej a v druhom kole postupne znižovala náskok súperiek, ktoré prvú streľbu zvládli bezchybne. Streľbu v stoji zvládla bravúrne a bežecky za ňou žiadna z jej súperiek nestačila.

Už po absolvovaní druhej streľby bola na medailovej pozícii, ale iba o desatinky sekundy pred famóznou bežkyňou Neunerovou. Práve ony dve sa potom až do cieľa striedali vo vedení, na záverečnej méte sa však tešila z tesného víťazstva slovenská biatlonistka.

"Bežalo sa mi veľmi dobre a po prvom chybnom výstrele som si vravela, že ešte nič nie je stratené," podelila sa o svoje prvé dojmy zo životného úspechu 25-ročná Anastasia Kuzminová, vlaňajšia vicemajsterka sveta v pretekoch s hromadným štartom. "Tá chyba ma poriadne vyburcovala. Z úspechu sa veľmi teším, lebo som zúročila výbornú prípravu," uviedla v cieli šťastná olympijská víťazka.

"Je to fantastické. Veril som, že Nasťa môže bojovať o popredné priečky, ale že podá až takýto úžasný výkon a dokáže triumfovať s jedným trestným kolom, to je naozaj skvelé. Ďakujem jej a aj všetkým fanúšikom, ktorí nám verili. Podala neuveriteľne koncentrovaný, sústredený výkon. Ten prvý výstrel bol veľmi tesný, mierila pod terč. Predviedla sa však ako veľký bojovník. Myslím, že sme to aj takticky zvládli veľmi dobre, že sme ju nasadili do prvej skupiny. Počas pretekov sa menili poveternostné podmienky, začalo pršať a pretekárky, ktoré štartovali neskôr, mali ťažšie podmienky. Opakujem však, že podala fantastický výkon," povedal prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) a strelecký tréner olympijskej víťazky Juraj Sanitra.

Anastasii Kuzminovej, ktorá si slovenský dres oblieka iba druhú sezónu po svojom vydaji na Slovensko, pribudne po ZOH na konto 45 000 eur ako prémia od Slovenského olympijského výboru.

Bodovala aj ďalšia Slovenka Janka Gereková. Ani ona sa nevyhla chybe na prvej streľbe, kde netrafila štvrtý terč, na stojke si pridala ešte ďalšie dva trestné okruhy, ale nakoniec z toho bolo 40. teda posledná bodovaná priečka. Martina Halinárová vybehla na prvý z troch 2,5 km okruhov nezvyčajne rýchlo. Rovnako ako Kuzminová netrafila v ľahu hneď prvý terč, na druhej streľbe jej ušiel tretí výstrel a nakoniec sa s dvoma trestnými okruhmi zaradila až na 54. miesto. Kvalifikovala sa tak do utorkových stíhacích pretekov. Ľubomíra Kalinová sa mohla pochváliť iba päťdesiatpercentnou streleckou úspešnosťou a v 88-člennom štartovom poli klasifikovali ju až na 81. pozícii

Výsledky - rýchlostné preteky žien na 7,5 km:
1. Anastasia Kuzminová (SR) 19:55,6 min (1 trestný okruh), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +1,5 s (1), 3. Marie Dorinová (Fr.) +10,9 (0), 4. Anna Bulyginová (Rus.) +12,1 (0), 5. Jelena Chrustalevová (Rus.) +24,8 (0), 6. Marie Laura Brunetová (Fr.) +27,7 (0), 7. Oľga Zajcevová (Rus.) +27,8 (0), 8. Darja Domračevová (Bielorus.) +31,8 (0), 9. Teja Gregorinová (Slovin.) +33,6 (0), 10. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (Nór.) +34,1 (1), ... 40. Janka Gereková +1:58,4 (3), 54. Martina Halinárová +2:23,4 (2), 81. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) +3:51,6 (5)

 

Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová - biatlon. Foto: SITA/Dušan Hein

(Foto: SITA)


News | stály odkaz

Komentáre

  1. ako malo staci:
    sediet pri telke -a STASTIE velke - ovladlo nase domacnosti!
    takychto uspechov nikdy nie je dosti!
    ako vela
    bolo treba - by dosiahla svojho ciela!
    dievcina krasna,pilna,smela!
    RADOST nam urobila! :-
    publikované: 14.02.2010 11:13:42 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Krasna basen
    pekna basen hehehe
    publikované: 14.02.2010 11:30:13 | autor: HEHE (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. fajn
    je to fakt fajn,...ale stále nejak cítim, že to nie je pravá slovenská medaila, bohužel
    publikované: 14.02.2010 11:46:41 | autor: walkiri (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to som rada
    že slovensko boduje :D
    publikované: 14.02.2010 14:02:43 | autor: Kvakva (e-mail, web, autorizovaný)
  5. NASTENKA
    Nastenka si naša hrdinka a už navždy naša. Ďakujeme!!!
    publikované: 25.02.2010 15:53:23 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014